Opbevaring af frugt og grønt

Frugt skal helst opbevares køligt. Frugt, som opbevares tilpas køligt, holder sig frisk i længere tid. Den optimale opbevarings temperatur, for tropiske frugter ligger mellem 10 - 12C. Grøntsager som rodfrugter, kål og bladgrønsager opbevares bedst i køleskabet, hvorimod “frugtagtige” grønsager som agurk, avocado, aubergine, squash og tomater klarer sig bedre ved en lidt højere temperatur, men stadig køligt. Det ideelle til opbevaring af frugt og grønt er et minikøleskab Generelt opnås bedst holdbarhed, hvis grøntsager opbevares så mindst mulig fordampning og dermed udtørring kan ske. Derfor anbefales en høj relativ luftfugtighed og indpakning i lukkede beholdere eller plastikposer. Som tommelfingerregel kan man gå ud fra, at frugter og grøntsager, som er dyrket under varmere himmelstrøg - eller i drivhus, også skal opbevares ved varmere temperatur, og dermed opnås optimal opbevaring af frugt og grønt i et minikøleskab.
Der er mange vitaminer at hente ved at opbevare frugt og grønt korrekt i et minikøleskab. Ved 20 grader tager det fx kun 2 dage, før 80 procent af C-vitaminerne i spinat er forsvundet. Opbevares derimod spinat i svaleskabet 10 grader, forsvinder kun 33 procent af vitaminerne. Frugt som bananer, mango og avocado, holder bedst på vitaminerne ved de 10-12 grader, som opnås med opbevaring i et dedikeret svaleskab. Køligheden får frugt til at danne mindre ætylen, som er den gasart, der modner frugt.

 

BREDT UDVALG AF MINI KØLESKABE HER

Opbevaring af tomater

Tomater hører ikke til i køleskabet. Tomater skal helst ikke opbevares under 10 grader, og 12 grader i et minikøleskab, er optimalt for en nænsom modning, som bedst beskytter vitaminerne i tomater.

Opbevaring af kartofler

Kartofler opbevares bedst ved en temperatur på mellem 8 og 10 grader. Kartofler skal opbevares mørkt, og IKKE i plasticpose. Placer kartoflerne i en papkasse i svaleskabet, og dæk dem til med en avis eller et klæde. Kartofler skal stå mørkt og have lidt luft. Dette opnås ved opbevaring i et minikøleskab.

Opbevaring af bananer og citroner

Bananer opbevares ikke optimal i et køleskab. Bananer opbevares bedst i et minikøleskab, ved en temperatur, der ikke kommer under 12 grader.

Opbevaring af æbler og pærer

Æbler og pærer opbevares bedst ved en temperatur mellem 2 og 10 grader. Æbler og pærer kan opbevares i minikøleskabet i en pose. Pære udsender luftarten ætylen, som modner andre frugter og grøntsager.

Opbevaring af auberginer

Auberginer må ikke opbevares for koldt, da auberginer hører til de sarte grøntsager. Ved temperaturer under 7C får de let køleskader, der viser sig som bronzefarvede skjolder på overfladen, indsunkne pletter og brunfarvning af frugtkødet. Auberginer kan med fordel opbevares i et minikøleskab, hvor temperaturen er højere end i køleskabet.